|     |    

Održana edukacija o pristupačnom turizmu u organizaciji TZ grada Šibenika

  Objavljeno: 28.10.2020

 

U okviru projekta Tourism4all, Turistička zajednica grada Šibenika organizirala je u srijedu radionicu o pristupačnom turizmu za turističke operatere i djelatnike u kulturi.

Radionica koja je prvobitno trebala biti održana krajem ožujka, a odgođena je zbog pandemije koronavirusa, okupila je 15 sudionika različitih profila, od direktora hotela, preko vlasnika turističkih agencija, djelatnika zaduženih za prihvat gostiju, organizatora kulturnih manifestacija, do djelatnika srednjih i viših turističkih škola.  

Program radionice osmišljen je po mjeri i potrebama našeg turističkog tržišta što je TZ grada Šibenika istražila kroz anketiranje svih relevantnih dionika. Pristupačni turizam je kvalitetna nadgradnja klasične turističke ponude pri kojoj se uzimaju u obzir potrebe svih gostiju pa tako i posebne potrebe osoba s invaliditetom ili starijih osoba čije kretanje može biti ograničeno, otežano ili uz pomoć invalidskih kolica.  Pristupačni turizam uključuje prilagodbe mrežnih stranica, signalizaciju za slijepe i slabovidne, tiskane ili snimljene informacije na znakovnom jeziku za gluhe.  Isti uključuje i kreiranje inkluzivnih turističkih usluga koje mogu koristiti svi gosti bez razlike i diskriminacije. Pristupačni turizam vodi računa i o gostima koji imaju potrebu za prilagođavanjem jelovnika, bilo iz zdravstvenih razloga kao što su alergije i intolerancije bilo iz vjerskih ili nekih drugih razloga. Ukratko, pristupačni turizam je „Turizam za sve“.

Ova edukacija nastavak je investiranja u znanje i podizanje svijesti turističkih i kulturnih djelatnika na ovu temu koje je kroz svoje projekte započeo Muzej  grada Šibenika i  Udruga turističkih vodiča sv. Mihovil,  čija je predsjednica, prof. Tina Biluš upravo i angažirana kao voditeljica ove radionice. Tina Biluš i Darko Juras iz Udruge slijepih Šibensko-kninske županije su imali priliku biti educirani na četverodnevnim edukacijama u Padovi i Anconi za vođenje ovakvih radionica.

Kroz niz zanimljivih prezentacija, praktičnih vježbi i primjera iz prakse, sudionici su kroz četverosatnu edukaciju dobili osnovna znanja i materijale o  pristupačnom turizmu koja će moći podijeliti sa svojim kolegama i primijeniti u svom budućem radu. Ova radionica predstavlja dobru osnovu za sljedeće aktivnosti predviđene projektom koji traje do 31. prosinca 2021. godine.

Projekt Tourism4all  provodi se kroz program Interreg Italija- Hrvatska i  financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

tourism4all logotip

 

 


Sadržaj ove stranice isključiva je odgovornost TZ grada Šibenika
i upravljačko tijelo Interreg programa Italija-Hrvatska nije odgovorno za njen sadržaj.

©2024   •   tourism4all.visitsibenik.hr